Objavte a oslavujte suroviny, ktoré vybudovali spoločnosti, formovali vierovyznania a navždy pozmenili tapisériu ľudstva od peruánskych soľných rovín po rwandské kávovníkové lesy. Rozprávačom je svetoznámy šéfkuchár René Redzepi.
Genre:
Tuniak modroplutvý bol kedysi nežiadúci, dnes je však z neho vyhľadávaná a luxusná surovina, ktorá má jeden z najbúrlivejších príbehov vo svete jedla.
Na svete existuje viac ako 1 500 odrôd banánov a napriek tomu väčšina z nás ochutnala len jednu. Prečo? A o čo prídeme, keď zvíťazí jeden jediný banán?.
Na západe Španielska leží malebná dedinka zvaná La Alberca, kde miestni oslavujú jedno zviera tak, ako nikde inde na svete: prasa.
Ryža už tisícročia poháňa ľudstvo. No zatiaľ čo celosvetový dopyt po ryži prudko rastie, budúcnosť pestovania ryže je každým dňom čoraz zúfalejšia.
Sledujte cestu kávového zrnka zo stromu do šálky a odhaľte komplikovanú históriu, neobyčajné remeslo a jedinečnú spoluprácu, ktoré sa skrývajú za kávou.
Kukurica už nie je len rastlinou, ide o stavebný kameň modernej spoločnosti. Čo však znamená jej nadvláda pre budúcnosť jedla – a pre nás?.
Objavte a oslavujte suroviny, ktoré vybudovali spoločnosti, formovali vierovyznania a navždy pozmenili tapisériu ľudstva od peruánskych soľných rovín po rwandské kávovníkové lesy. Rozprávačom je svetoznámy šéfkuchár René Redzepi.
2024
12+